Patrząc na statystyki bloga widzę, że najczęściej szukacie zastępników niewegańskich produktów. Jak zrobić wegańską galaretkę, wegański makowiec, wegańską "rybę" po grecku, sernik, pasztet? A że my tutaj zawsze frontem do klienta, to przepisy na zastępniki ( które są lepsze, lżejsze i smaczniejsze od zwykłych oryginałów, i nie są żadnymi marnymi podróbami, co wie każdy, kto spróbował mojego sernika, tortu czy kofty) będą się często pojawiały.
Dziś wegańskie ruskie. Wyzwanie? Gdzie tam, szlachetna prostota. Godzina piętnaście na całą operację. Efekt - 40 pierogów.
Na ciasto:
mąka
sól
letnia woda
Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wody. Musi być zbite, zwięzłe i lśniące. Przykryć ściereczką.
Na farsz:
duża cebula
kostka tofu
pół cytryny
5 dużych ziemniaków
sól, pieprz
olej
Ziemniaki gotujemy w skórkach, rozgniatamy. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Tofu kruszymy do miski, wciskamy pół cytryny, ugniatamy widelcem. Wszystkie masy łączymy, dodają soli i pieprzu.
Wycinamy szklanką kółeczka. Nakładamy po trochu farszu, nie za dużo i zlepiamy brzegi widelcem. Potem do wrzątku na kilka minut i mieszamy - ostrożnie, ostrożnie - drewnianą łyżką.
A z pozostałości farszu zrobiłam ruskie kotlety.
godzina piętnaście? ja robię pierogi ze trzy godziny :P
OdpowiedzUsuńZależy ile sztuk. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie i wyławianie kolejnych partii. Jeśli chcesz 100 pierogów, to pewnie, że będzie dłużej:) Moja porcja to na jeden obiad dla dwóch osób.
Usuńno to tyle czasu mi zajmuje zrobienie 40-50 :D zanim to rozwałkuje, wytne, skleje...
UsuńFakt, ja w kuchni pracuję bardzo szybko, robię kilka rzeczy na raz, może dlatego.
Usuńpodałaś ilość składników na farsz, ale nie na ciasto. ile mąki dać na taką ilość farszu?
OdpowiedzUsuńCiasto pierogowe robi się "na oko" - mąki z 1,5 szklanki na początek, pół łyżeczki soli i przygotuj sobie ok.pół szklanki letniej wody, żeby była po ręką. Stopniowo dolewasz wody i wyrabiasz ciasto - jeśli za suche to dodajesz wody, jeśli za mokre to mąki.
UsuńTen przepis wpada na moją listę "koniecznie zrobić"! Aż mi ślina cieknie na samą myśl ;P
OdpowiedzUsuńMmm, akurat w sobotę robiłam z mąki razowej (bo się pałętała) z kaszą jęczmienną i soczewicą (bo tylko to miałam poza tym w szafce, wiadomo - po studencku). Efekt był taki, że do końca dnia nic więcej w siebie nie wcisnęłam, takie to było dobre. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi !
OdpowiedzUsuńJak jeszcze nie bylam weganka do najlepsze piergoi byly mojej mamy !
Swieze ,polane maslem - to bylo dla mnie najlepsze danie !
Teraz rowniez uwielbiam pierogi choc robie je rzadko.Niby ruskie - bo z tofu - sa przepyszne ! i choc bez masla to i tak dobre , ale mysle ze jakby miec kupiona weganska margaryne taka do smarowania i ja rozpuscic na takich pierogach to by bylo cudo nad cudami :P
dobre tez sa pierogi z grochem zoltym czy soczewica :) z truskawkami i innymi owocami jakos nie lubie - moze kiedys zrobie z truskawkami i czekolada i bardziej mi zasmakuja :P alei tak najlepsze niby ruskie i z soczewica ! :P a odsmazane sa jeszcze pyszniejsze :D
Śliczne te pierożki:)
OdpowiedzUsuńSpadłaś mi z nieba z tym przepisem! :)zawsze uwielbiałam pierogi ruskie, dobrze wiedzieć, że wegański odpowiedni jest równie prosty. Wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńSpadłaś mi z nieba z tym przepisem! :)zawsze uwielbiałam pierogi ruskie, dobrze wiedzieć, że wegański odpowiedni jest równie prosty. Wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze z wędzonym tofu! :)
OdpowiedzUsuńZrobiły furorę na naszym Wegańskim Weselu, do dziś krążą o nich legendy ;D
bardzo dobre - dzisiaj zrobiłam i poleciłam znajomym. Twój przepis na farsz wzbogaciłam o szczyptę majeranku, a gotowe pierogi podałam z olejem z suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki:)
OdpowiedzUsuńJestem facetem, wegetarianinem i wykwalifikowanym żywieniowcem. Twój pomysł zasługuję na popularyzację, a wiem to, bo sam od dawna takie pierogi robię. Mam mnóstwo własnych przepisów na dania wegańskie i chętnie się podzielę. A tymczasem zachęcam do pomocy dzieciom. http://www.facebook.com/pages/Spójrz-dziecku-w-oczy/284745994969906?ref=hl Jeśli możecie, polubcie tę stronę, dodawajcie do znajomych itp. Razem możemy zrobić coś dla innych.
OdpowiedzUsuńNie obieramy ziemniaków po ugotowaniu??
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńNajlepsze ruskie-weganskie jakie jadłam. Mistrzostwo.
OdpowiedzUsuńAle po co stać i lepić pierogi z jakimś farszem jeśli można szybko ugotować makaron w kształcie pierożków, zasypać go dowolnym farszem, polać dowolnym sosem=tłuszczem i jeść. Pierogi z jagodami, kapustą, ruskim farszem, twarogiem z nerkowców, soczewicą..? 15 min szykowania, pełna micha, więcej farszu niż w jakichkolwiek pierogach. Nic się nie rozpada. proste? sprzedałam wam mój życiowy patent na pierogi :). Smacznego
OdpowiedzUsuńhãng bay eva
đặt vé máy bay đi mỹ online
korean airlines
vé máy bay khứ hồi đi mỹ giá rẻ
Vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Du Lich Tu Tuc
Tri Thức Du Lịch