sobota, 15 marca 2014

wegański omlet i strudel na słono

Wiem, nie odzywam się, ale umieram na przeziębienie. Prawie nie pracowałam w tym tygodniu, ale poza pracą mam do ogarniania mnóstwo innych rzeczy, i nawet jeśli nie wychodzę z domu, spędzam pół dnia przyklejona do laptopa odpisując, uzgadniając, planując, względnie robiąc tłumaczenie, które pozwoli może nie umrzeć z głodu.

Dziś powstała ciekawa sesja zdjęciowa, której efekty już za miesiąc, przed samą wielkanocą.

A tymczasem...

Strudel na słono ( i na biedaka)

paczka ciasta francuskiego z Biedronki
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 średnia cebula
5 pieczarek
przyprawa do kurczaka po węgiersku

Warzywa podsmażyć z przyprawą. Ciasto rozłożyć i przekroić na pół. Na każdą połowę nałożyć nadzienie, dobrze zawinąć, nadkroić do połowy jak drabinę (po przeciwnych stronach, tak jak nadkrawa się popularne ciastko grzebień), polać odrobiną oleju i zapiec 20 minut.

Sos : puszka pomidorów, łyżka oleju, sól, pół pęczka koperku.


Omlet wegański

Sugerowałam się przepisem od Wegan Nerd, ale moja wersja jest z mąki cieciorkowej i uboższa w warzywa, bo w lodówce bieda.

3-4 łyżki mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka płatków owsianych
1/2 cebuli
1/3 peczka szczypiora
łyżka wędzonego tofu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz, olej

Zbelndować sypkie i płynne składniki ciasta, dodać drobno pokrojone warzywa, smażyć po obu stronach na brązowo. 

3 komentarze:

  1. Przepis na te grzebienie to tak mniej więcej na dwie porcje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z jednego ciasta wyjdą dwa duże. Dodasz surówkę i jest obiad na dwie osoby.

      Usuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...