środa, 4 grudnia 2013

babeczki z kremem kawowym

Veganmania udała się świetnie, nie miałam wiele czasu, by spróbować jedzenia ze stoisk, bo cały czas byłam w biegu, ale zafascynowały mnie piękne babeczki z jednego z nich, i postanowiłam upiec tuzin własnych (które nie są malowniczo piękne, ale cholernie dobre, róbcie w ciemno).


Ciasto waniliowe

1 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka roślinnego plus łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
aromat waniliowy lub śmietankowy
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru


Wszystko zmiksować i piec babeczki 22 minuty na 180C. Odstawić do ostygnięcia.

Krem kawowy

150g tofu naturalnego
2 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki syropu z agawy lub jakiegoś słodu
2 łyżeczki kawy mielonej
1/2 szklanki cukru pudru

Zblendować, odstawić do lodówki na czas stygnięcia babeczek.
Każdą z nich smarować kremem i dekorować prażonymi orzechami pekanowymi lub innymi, można też sypnąć im hojnie na wierzch wiórków koko.



3 komentarze:

  1. Cholera, akurat pożyczyłam blender.

    OdpowiedzUsuń
  2. No jak zapewniasz, że można brać w ciemno, to co się będę kłócić ;)

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...