poniedziałek, 8 października 2012

wegańskie pierogi ruskie

Patrząc na statystyki bloga widzę, że najczęściej szukacie zastępników niewegańskich produktów. Jak zrobić wegańską galaretkę, wegański makowiec, wegańską "rybę" po grecku, sernik, pasztet? A że my tutaj zawsze frontem do klienta, to przepisy na zastępniki ( które są lepsze, lżejsze i smaczniejsze od zwykłych oryginałów, i nie są żadnymi marnymi podróbami, co wie każdy, kto spróbował mojego sernika, tortu czy kofty) będą się często pojawiały.

Dziś wegańskie ruskie. Wyzwanie? Gdzie tam, szlachetna prostota. Godzina piętnaście na całą operację. Efekt - 40 pierogów.


Na ciasto:

mąka
sól
letnia woda

Zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wody. Musi być zbite, zwięzłe i lśniące. Przykryć ściereczką.

Na farsz:

duża cebula
kostka tofu
pół cytryny
5 dużych ziemniaków
sól, pieprz
olej

Ziemniaki gotujemy w skórkach, rozgniatamy. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Tofu kruszymy do miski, wciskamy pół cytryny, ugniatamy widelcem. Wszystkie masy łączymy, dodają soli i pieprzu.
Wycinamy szklanką kółeczka. Nakładamy po trochu farszu, nie za dużo i zlepiamy brzegi widelcem. Potem do wrzątku na kilka minut i mieszamy - ostrożnie, ostrożnie - drewnianą łyżką.
A z pozostałości farszu zrobiłam ruskie kotlety.

19 komentarzy:

  1. godzina piętnaście? ja robię pierogi ze trzy godziny :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy ile sztuk. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie i wyławianie kolejnych partii. Jeśli chcesz 100 pierogów, to pewnie, że będzie dłużej:) Moja porcja to na jeden obiad dla dwóch osób.

      Usuń
    2. no to tyle czasu mi zajmuje zrobienie 40-50 :D zanim to rozwałkuje, wytne, skleje...

      Usuń
    3. Fakt, ja w kuchni pracuję bardzo szybko, robię kilka rzeczy na raz, może dlatego.

      Usuń
  2. podałaś ilość składników na farsz, ale nie na ciasto. ile mąki dać na taką ilość farszu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pierogowe robi się "na oko" - mąki z 1,5 szklanki na początek, pół łyżeczki soli i przygotuj sobie ok.pół szklanki letniej wody, żeby była po ręką. Stopniowo dolewasz wody i wyrabiasz ciasto - jeśli za suche to dodajesz wody, jeśli za mokre to mąki.

      Usuń
  3. Ten przepis wpada na moją listę "koniecznie zrobić"! Aż mi ślina cieknie na samą myśl ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, akurat w sobotę robiłam z mąki razowej (bo się pałętała) z kaszą jęczmienną i soczewicą (bo tylko to miałam poza tym w szafce, wiadomo - po studencku). Efekt był taki, że do końca dnia nic więcej w siebie nie wcisnęłam, takie to było dobre. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pierogi !
    Jak jeszcze nie bylam weganka do najlepsze piergoi byly mojej mamy !
    Swieze ,polane maslem - to bylo dla mnie najlepsze danie !
    Teraz rowniez uwielbiam pierogi choc robie je rzadko.Niby ruskie - bo z tofu - sa przepyszne ! i choc bez masla to i tak dobre , ale mysle ze jakby miec kupiona weganska margaryne taka do smarowania i ja rozpuscic na takich pierogach to by bylo cudo nad cudami :P
    dobre tez sa pierogi z grochem zoltym czy soczewica :) z truskawkami i innymi owocami jakos nie lubie - moze kiedys zrobie z truskawkami i czekolada i bardziej mi zasmakuja :P alei tak najlepsze niby ruskie i z soczewica ! :P a odsmazane sa jeszcze pyszniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! :)zawsze uwielbiałam pierogi ruskie, dobrze wiedzieć, że wegański odpowiedni jest równie prosty. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! :)zawsze uwielbiałam pierogi ruskie, dobrze wiedzieć, że wegański odpowiedni jest równie prosty. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepsze z wędzonym tofu! :)
    Zrobiły furorę na naszym Wegańskim Weselu, do dziś krążą o nich legendy ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo dobre - dzisiaj zrobiłam i poleciłam znajomym. Twój przepis na farsz wzbogaciłam o szczyptę majeranku, a gotowe pierogi podałam z olejem z suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem facetem, wegetarianinem i wykwalifikowanym żywieniowcem. Twój pomysł zasługuję na popularyzację, a wiem to, bo sam od dawna takie pierogi robię. Mam mnóstwo własnych przepisów na dania wegańskie i chętnie się podzielę. A tymczasem zachęcam do pomocy dzieciom. http://www.facebook.com/pages/Spójrz-dziecku-w-oczy/284745994969906?ref=hl Jeśli możecie, polubcie tę stronę, dodawajcie do znajomych itp. Razem możemy zrobić coś dla innych.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie obieramy ziemniaków po ugotowaniu??

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepsze ruskie-weganskie jakie jadłam. Mistrzostwo.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale po co stać i lepić pierogi z jakimś farszem jeśli można szybko ugotować makaron w kształcie pierożków, zasypać go dowolnym farszem, polać dowolnym sosem=tłuszczem i jeść. Pierogi z jagodami, kapustą, ruskim farszem, twarogiem z nerkowców, soczewicą..? 15 min szykowania, pełna micha, więcej farszu niż w jakichkolwiek pierogach. Nic się nie rozpada. proste? sprzedałam wam mój życiowy patent na pierogi :). Smacznego

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...