wtorek, 4 września 2012

ciasto jeżynowe z warstwą "serową" i galaretką

Tytuł nieco długi i barokowy, a oto bohater dnia.


Robi się prosto.

Krok 1 : pieczemy idealny biszkopt.

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
łyżka proszku
szklanka wody lub mleka roślinnego
3 łyżki kakao lub karobu

Krok 2 : robimy masę "serową"

2 tofu naturalne
sok z 1 cytryny
2 łyżki mleka sojowego
cukier waniliowy
3łyżki cukru

Miksujemy na gładką masę, wykładamy na biszkopt.

Krok 3 : Dekorujemy owocami, najlepiej kwaśnymi

Krok 4 : Zalewamy galaretką na pektynie lub karagenie ( tutaj truskawkowa Delecta).

10 komentarzy:

  1. Z nieba spadasz mi z tym przepisem! Szukałam właśnie jakiegoś na wegański biszkopcik :) Dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się :)
    Mam pytanie- w jakim celu dodajesz do tofu aż tyle soku z cytryny? Ma nadać tylko kwaśnego smaku, czy pełni jakieś jeszcze inne funkcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby tofu smakowało jak twaróg sernikowy muszę je zakwasić. Bez soku z cytryny będzie to smak zbyt roślinny. Naprawdę różnica jest duża.

      Usuń
  3. Hmm a jak naprzyklad robie Tofu sama domowym sposobem to ile tego tofu mam dac ? w sensie ile gramow ? 400 gramow ? 500 ?
    i czy jak robie domowym sposodem czyli na soku z cytryny tio potem jak odsaczy sie tofu i jest gotowe do uzycia to tez mam dac sok z 1 cytryny tak ?:):)
    To ciaosto wyglada tak ciekawie ze az mam ochote je zrobic - podobaja mi sie kolory ciemny biszkopt,jasna warstwa tofurkowa i galaretka z jezynami hehe :P:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie kostki sklepowe Polsoja to w sumie 360g, czyli tyle daj. Pół kilo może być za dużo, zależy, jaka średnica blaszki - najwyżej wyjdzie ci gruba warstwa.

      Czy domowe tofu jest kwaśne, czy jednak przebija się smak roślinno-fasolowy? Jednak tę cytrynę bym dodała, ale z wyczuciem, trochę soku, trochę cukru, i tak na zmianę, aż wyjdzie ci masa o smaku sera na sernik.

      Usuń
    2. Ok dziękuje :) piec bede jesli bede hehe :P w takiej sredniej blaszce wiec dam ok 360 gramow
      Hmm czy jest w smaku takie jak piszesz ? Czy ja wiem :P wiem jedynie ze naturalne z polsoji mi nie smakuje i moim zdaniem jest za drogie - wogole wszystkie tofu z orico rowniez za duzo sobie chca za tofu dlatego jak pieke tofurnik,robie jakies nadzienie do nalesnikow na slodko czy slono czy cos innego z tofu to zawsze domowe bo smakuje mi lepiej jak robie na soku z cytryny i moge sobie je doprawic tak zeby bylo na slodko idealne i na slono a ze sklepowym nawet jak doprawilam to mi jakos nie smakowalo ale to kwestia smaku napewno.moja siostra uwielbia kupowane - domowe tez ale jej sie nie chce robic hehe :P:P
      i dziękuje za rade odnosnie tego dam tego soku napenop smaku nie zepsuje tylko moze go jeszcze popawic :P:PBye bye :P:P

      Usuń
  4. Wygląda mega pro! BTW: wybierasz się na akcję "Ciasto w miasto"? Tyle się naoglądałam Twoich wypieków, że z chęcią bym wreszcie spróbowała z pierwszej ręki! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się, bardzo bym chciała, acz nie wiem, czy coś upiekę, bo będę mieć chyba wtedy kuchnię w proszku:)

      Usuń
  5. Cudne ciasto! Jeżyn już w tym roku nie dostanę, ale w przyszłym będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wychodzi ten biszkopt, i ten sok z cytryny naprawdę poprawia smak masy z tofu!

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...