sobota, 2 czerwca 2012

tarta ze szparagami


Tarta ze szparagami na chrupiącym cieście ( według http://wegannerd.blogspot.com/)

Ciasto:
  • 300g czyli około 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • zimna woda
Zagnieść, wykleić formę, podpiec 10 minut.

Nadzienie :
kilkanaście sztuk zielonych szparagów lekko podgotowanych
pół cukinii pokrojonej w półplasterki, również podgotowanej
sos "serowy" ( na bazie drożdży i musztardy, zamieszczałam już przepis na blogu)  

 Zapiec 40 minut wszystko razem. Tarta jest przepyszna! Do tego sałata rzymska z pomidorem i ogórkiem oraz makaron razowy ze świeżymi pomidorami, pestkami dyni i wędzonym tempehem.



Wygoliłam włosy po bokach, jak zawsze gdy zbliża się lato - a tu zimno jak szlag. Dziś było 10 stopni! Pojechaliśmy z R. zwiedzać Port Drzewny, co nie do końca wyszło, a w efekcie wylądowaliśmy gdzie indziej - ale też w lesie.

9 komentarzy:

  1. <3 <3
    Tarta + szparagi to niebo przecież!!
    aa też wygoliłam sobie trochę boki. U mnie ten wał polega na tym, ze odkąd rozplątałam dredy marzą mi sie loki jak u zooey deschanel, i tak gadam o tym od 2 lat a i tam co chwilę gole boki bo mnie w#%@$^@# odrosty, albo w ramach głupiego szaleństwa o 3 w nocy obcinam włosy o 10 cm i dupa nigdy mi włosy nie urosną :D
    pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też odrosty wkurzały ale przetrzymałam i jestem zadowolona:P teraz sobie rosną wszystkie ładnie;)

      Usuń
    2. Ja przetrzymałam odrosty i to wymagało nie lada pewności siebie, bo odrosty były jaśniejsze niż naturalne. A potem obcięłam się na chłopca i pozbyłam farby. :)

      Usuń
  2. mnie nigdy nie wychodzi kruche ciasto na tarty :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba podpiekać dwa razy, najpierw samo, potem z nadzieniem. Ale mi też nie za każdym razem wychodzi.

      Usuń
  3. muszę kupić jakąś formę do tarty i realizuję przepis w ten weekend :)) uwielbiam szparagi, a nie jadłam ich sto lat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam piekłam w zwykłej kwadratowej formie:)

      Usuń
  4. czy ta tarta musi wyglądać jak wyrzygana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, skąd, nie musi. Jestem pewna, że upieczesz lepszą.

      Usuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...