piątek, 11 marca 2011

tarta warzywna z pesto

Prosta, szybka tarta na cieście francuskim. Trick - przed położeniem warzyw smaruję ciasto hummusem lub pesto. Tutaj własnoręcznie robione pesto z rukoli.

200g rukoli
paczka orzeszków ziemnych bez soli ( 100g) lub 100g słonecznika
sól
ząbek czosnku
odrobina wody

Zmiskować na głado. Jeśli wybieramy słonecznik, nie orzeszki, to trzeba podprażyć na suchej patelni i dodać trochę oleju do pasty.

Na pesto położyłam:
- podgotowane różyczki brokułów
- pół puszki cieciorki
- skarmelizowaną cebulę
- pokrojone w grube plastry pieczarki





Na talerzu kawałki tarty polewałam płynną tahiną i jadłam je z kwaśno-gorzkim dżemem bowkowym. Do tego zupa-krem z marchwi z estragonem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...