wtorek, 23 sierpnia 2011

sierpień - obiady



Dzisiejszy wpis też chyba podzielę, bo za dużo tego jak na jeden raz...Mam spore zaległości blogowe, ale gotować oczywiście nie przestałam, mój znak firmowy to codziennie inny obiad. Nie wyobrażam sobie dnia bez świeżego, domowego posiłku.

Makaron smażony z brokułami, cebulą i kostką sojową oraz sos sezamowo-czosnkowy. Sekret makaronu z warzywami to nie żałować warzyw. Nic się nie stanie, jeśli będzie ich tyle, co makaronu, albo nawet będą nad nim dominować. Niewiele jest gorszych potraw, niż ryż lub makaron "z warzywami", a na talerzu pojawia się sucha masa wypełniacza i trzy kulki groszku na krzyż...





Tarta na pomidorowym cieście - z cukinią, groszkiem, ostrą papryką, zapiekana z sosem kukurydzianym.

Ryż, kapusta pekińska curry (spróbujcie, szybko miękknie), raita z ogórkami i fasolka szparagowa smażona z czosnkiem i sezamem.



Kotlety z grochu w sezamie, pesto z pietruszki, kasza gryczana, sos warzywny z pieczarek, czerwonej papryki i groszku, salatka.



5 komentarzy:

  1. Pyszne obiady. I zgadzam się w kwestii makaronu z warzywami - kupa warzyw, a makaronu trochę :).

    OdpowiedzUsuń
  2. jak robisz sos kukurydziany i raitę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos kuku : kilka łyżek mąki kuku, pół kostki drożdży, ostra papryka, ciepła woda, sól. Rozbełtać, zapiec na tarcie.

    Raita - wkrawam ogórek do sojowego jogurtu naturalnego, dodaję suszony czosnek, sól i kolendrę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawi mnie jak zrobiłaś tartę pomidorową?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąka, zimna woda, odrobina oleju, kilka łyżek przecieru pomidorowego, szczypta soli i ziół prowansalskich.

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...