niedziela, 5 czerwca 2011

na upał - makaron z pesto i szparagami

Dla poszukujących mało tradycyjnych inspiracji na upalne obiady. Dla mających mało czasu, zmęczonych gorącym dniem. Dla potrzebujących czegoś lekkiego i szybkiego, bo w taki upał wcale nie chce się jeść.



Makaron z pesto i szparagami

Pesto z rukoli : zmiksować rukolę, 50g namoczonego słonecznika, odrobinę oleju, soli i dwa zęby czosnku. Można dodać trochę wody, jeśli pasta jest za sucha - akurat w tym daniu pesto może przybrać bardziej formę sosu.

Poza tym potrzebujemy:

makaron ze słodkich ziemniaków ( lub jakikolwiek z tych cienkich przezroczystych, np. sojowy lub ryżowy)
pół puszki gorszku
1/4 pęczka zielonych szparagów



Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi pocięte w mniejsze kawałki gotujemy na parze. Wrzucamy na olej z groszkiem i podsmażamy wszystko razem, zalewamy pesto-sosem i podgrzewamy chwilę.



A do picia schłodzony koktajl - truskawki plus mleko sojowe.

2 komentarze:

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...