niedziela, 19 czerwca 2011

dogs in blankets czyli hot dogi w cieście

Gotowałam ostatnio trochę, ale raczej wielkie ilości dla tzw. zbiorowego żywienia, więc mniej czasu i chęci miałam na własne kuchenne eksperymenty.
Ale dziś niedziela, można więc zmontować coś szybkiego, a przy okazji smacznego.



Dogs in blankets czyli pieski w kocykach, to amerykańska nazwa na parówki w cieście.

To błyskawiczne danie. Kupujemy gotowe ciasto francuskie oraz 4 sojowe parówki. Przecinamy parówki na połówki ( sorry za rym), a arkusz ciasta rozwijamy i dzielimy ostrym nożem na 8 prostokątów. Każdy z nich smarujemy koncentratem lub sosem pomidorowym, kładziemy pół parówki, zasypujemy ziołami i zawijamy.



Polać olejem, piec do zrumienienia ( pewnie około 20 minut).



Do hot dogów była bardzo zwyczajna, ale smaczna sałatka - oliwki czarne i zielone, świeże pomidory i ogórki, zioła, sezam.

11 komentarzy:

  1. Bardzo fajna rzecz, może pozwoli przekonać się do parówek sojowych, za którymi z jakiegoś powodu nie przepadam...
    U mnie też w tym tygodniu będzie masowe gotowanie prawdopodobnie - będę robiła jedzenie na imprezę weekendową :)

    Pozdrawiam, Cottie

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię :) to w zimowe dni a must na maraton przed telewizorem :) świnka w szlafroczku, piesek w kocyku, parówa w cieście wszystkie cieszą mnie tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak,to bardzo pyszne jest. z warzywami u boku.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tez je ostatnio przetestowalam, bardzo fajna sprawa, ale ja zawijam cala parowe i jest jakby wieksza porcja;]

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja dziś kroję parówy na połówy. Do tego musztarda i buzia otwarta.

    OdpowiedzUsuń
  6. przetestowałam dzięki Tobie, tyle że do naczynia żaroodpornego wrzuciłam jeszcze cebulkę i pomidorka. przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. ha! poznaję wykładzinę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. hej, a czy takie gotowe ciasto francuskie nie składa się głównie z masła? bo kiedyś robiłam takie ciasto sama i zużywa się do tego bardzo dużo masła i to nie roślinnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, sklepowe ciasta mają najczęściej składniki roślinne. Używam ciasta z Biedronki, które jest 100% vegan.

      Usuń
    2. To jest wspaniała informacja. Kiedyś pasjami robiłam tarty na cieście francuskim, bo są pyszne i błyskawiczne. Zrezygnowałam z nich, bo byłam pewna, że w cieście francuskim jest tona masła. Nawet mi nie przyszło do głowy żeby sprawdzić.

      Usuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...