piątek, 11 marca 2011

tarta warzywna z pesto

Prosta, szybka tarta na cieście francuskim. Trick - przed położeniem warzyw smaruję ciasto hummusem lub pesto. Tutaj własnoręcznie robione pesto z rukoli.

200g rukoli
paczka orzeszków ziemnych bez soli ( 100g) lub 100g słonecznika
sól
ząbek czosnku
odrobina wody

Zmiskować na głado. Jeśli wybieramy słonecznik, nie orzeszki, to trzeba podprażyć na suchej patelni i dodać trochę oleju do pasty.

Na pesto położyłam:
- podgotowane różyczki brokułów
- pół puszki cieciorki
- skarmelizowaną cebulę
- pokrojone w grube plastry pieczarki





Na talerzu kawałki tarty polewałam płynną tahiną i jadłam je z kwaśno-gorzkim dżemem bowkowym. Do tego zupa-krem z marchwi z estragonem.

16 komentarzy:

  1. Przepyszności :) A dżem borówkowych chodzi za mną od kilku dni... Ajajjjjjjjj!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale zielono!
    mniam, zieleń to mój ulubiony kolor.
    wiosna w pełni na talerzu ;] i za oknem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka tarta jest super :-)
    Gotowe ciasto francuskie rządzi jak nie wiadomo co zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda :-0

    OdpowiedzUsuń
  5. Mhmh.. już gdzieś miałam okazję tartą w podobnej kompozycji zobaczyć ;-)) Twoja również komponuje się kusząco ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Dużo i zielono. Dobrzeeeee!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. brokuł ze słonecznikiem to świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. zapowiada się smakowicie bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. a zapiekać ile to należy?? ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż ciasto francuskie będzie upieczone - ok. 20 minut.

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglada pysznie, ale....
    ale ciasto francuskie jest na masle, a to juz nie jest vegan ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każde ciasto francuskie, dlaczego myślisz, że popełniłabym taki błąd? Sprawdzam nawet drobne składniki żywieniowe i wykreślam kolejne produkty, jeśli znajdę cokolwiek niewegańskiego lub potencjalnie niebezpiecznego.

      Ciasto francuskie, którego używam jest na tłuszczu roślinnym. Oczywiście na maśle też są w sklepach, trzeba czytać składy.

      Usuń
    2. Ale czy nie są to utwardzone tłuszcze roślinne, których nie powinno sie spożywać? Jesli nie to daj znać gdzie moza kupic takie dobre ciasto l, chetnie skorzystam :)

      Usuń
  12. gdzie ten dżem i tahinę można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tahina jest libańska, rzadko się trafia, w żadnych sieciowych sklepach nie ma, może w jakiejś eko żywności. Dżem z tygodnia szwedzkiego w Lidlu.

      Usuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...