sobota, 30 stycznia 2010

potato burger

Niewyjściowy, ale dobry - podstawą jest kotlet ziemniaczan0-marchewkowy według przepisu z ilovetofu-cb.blogspot.com.

6 ziemniaków ugotowanych w skórkach
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki skrobi kukurydzianej - tania, a świetnie lepi
bułka tarta
dowolne przyprawy ( u mnie sól i przyprawa do zapiekanek Cykoria)

Ziemniaki i marchew obrać, utłuc widelcem. Cebulę posiekać i podsmażyć na brązowo. Wszystko wymieszać, dodać skrobię i przyprawy. Formować płaskie kotlety, obtaczać w bułce, smażyć na jasnobrązowo.

Kupić ciabatty lub zwykłe kajzerki ( absolutnie nie polecam ścierwa zwanego bułką hamburgerową - za miękkie, za słodkie i bardzo długi skład pełen polepszaczy). Rozkroić, posmarować ajvarem, ułożyć kotlet i plasterek tofu. Na to pomidor, ogórek kiszony, kiełki i sojowy majonez, na górę druga część bułki.

Potrafię zjeść takie cztery na jeden posiłek:)


Korzystając z okazji przedstawiam dwa wegańskie produkty, na które mam ostatnio fazę i które spożywam z niezdrową częstotliwością.

"Galaretka agarowa w czekoladzie Owocowe Chwile", dostępna w polo marketach, cena 4,39 zł. Skład : cukier, syrop skrobiowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, lecytyna, aromat, regulator kwasowości, agar, barwniki.
Smak nie powala, bo galaretka jest wieloowocowa, ale jeśli ktoś lubi takie rzeczy to polecam. podobno w Biedronce też można kupić agarową.

Kaszka kukurydziana firmy Vivi Zdrowe Życie. Padłam z wrażenia, gdy ją zobaczyłam przypadkowo w sklepie nocnym, bo zajadałam się tymi kaszkami na studiach ( były różne smaki), ale od lat jej nie widziałam. Jest pyszna.
Podgrzewam w rondlu mleko sojowe, wsypuję 2-3 łyżki kaszki i łyżkę brązowego cukru, zagotowuję. Jem ją teraz kilka razy dziennie, jest dobra zwłaszcza na zimowe śniadanie.

poniedziałek, 25 stycznia 2010

zielone naleśniki i zupa warzywna

...czyli cały zimowy obiad na dwa dni.

Zupa jest bardzo prosta i może podlegać pewnym modyfikacjom, jeśli chodzi o składniki. Udało mi się kupić strasznie tanio przecenione warzywa ( 1,40 zł za trzy wielkie papryki, którym właściwie nic nie dolegało! paczka rzodkiewek za 40 gr! oczywiście najlepiej byłoby za darmo, ale i tak jestem zadowolona).

1 żółta papryka
1 por ( biała część)
pół puszki pomidorów lub łyżka koncentratu
3-4 ziemniaki
1 marchew
ziele angielskie, sól, czubryca czerwona ( moje nowe odkrycie)

Warzywa kroimy dość drobno i podsmażamy parę minut na oleju. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy pomidory, doprawiamy i zostawiamy na małym ogniu na 40-60 minut.
Gotowe, można jeść z bagietką.



Zielone naleśniki to zwykłe, choć trochę grubsze naleśniki z zielonym farszem.

brokuły
puszka groszku
sól

Na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mąki, woda gazowana, szczypta soli, olej.

Usmażyć naleśniki. Brokuły ugotować na prze i zmiksować z groszkiem, dosolić.
Składać naleśniki na pół, w środku umieszczać nadzienie. Polewać sosem sezamowym:

3 łyżki tahini
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
1/2 jogurtu sojowego naturalnego
odrobina zimnej wody
sól


Właśnie kotka zbiła mi kolejną nową filiżankę...jak się pozbyć kota z kuchni? Kocham ją, ale sieje okrutne zniszczenie. Acha, żeby zamknąć drzwi to najpierw trzeba je mieć - ja nie mam.

sobota, 23 stycznia 2010

sałatka ziemniaczana i smalec wegański

Sałatka ziemniaczana w odrobinę włoskim stylu.

0,5 kg małych ziemniaków w skórkach
15 dag pieczarek
opakowanie oliwek (ok. 70 g bez zalewy)
zioła ( bazylia, oregano, estragon lub po prostu mieszanka do pizzy - firma Cykoria robi bez glutaminianu)
1/3 opakowania suszonych pomidorów
trochę oleju lub zalewy z pomidorów

Ziemniaki umyć i, nie obierając, umieścić na sitku do gotowania na parze. Ugotować do miękkości, ostudzić, pokroić na plastry.
Pieczarki podsmażyć na łyżce oleju.
Pomidory lekko osączyć i pokroić na paski. Oliwki osuszyć.
Wszystko wymieszać w misce, posypać ziołami, dolać trochę oleju ( albo nie, jeśli pomidory wydają się wam wystarczająco tłuste) i odstawić na pół godziny.

Smalec wegański według książki Romana Rupowskiego "700 przepisów kuchni wegańskiej". Książka wymiata, przepisy są super, jest też mnóstwo praktycznych rad, np. co zrobić, żeby to, co smażymy nie przywierało do patelni.

Bardzo lubię wege smalec z bułką i kiszonym ogórkiem - ale nie jest to najzdrowsze na świecie smarowidło do pieczywa. Nie warto z nim przesadzać, jest tak samo niezdrowy jak smalec ze zwierząt, tyle tylko, że pozbawiony cierpienia. Coś, co jest mieszaniną oleju, cebuli i rozpuszczonej planty ( która jest roślinnym tłuszczem utwardzonym) nie może być idealne dla naszych organizmów, a ja staram się wsłuchiwać w swoje ciało i dawać mu to, czego potrzebuje.
Mam jednak kilka słabości, m.in. ten smalec i hoop colę.

kostka planty
1 cebula
2 jabłka
olej
majeranek, kminek, sól

Cebulę i jabłka obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju do miękkości. Posolić, posypać przyprawami. Dodać kostkę planty i mieszać wszystko na gazie aż do rozpuszczenia.Przelać na gorąco do słoików, ostudzić, wstawić do lodówki. Poczekać z jedzeniem aż zupełnie się zetnie i uzyska "smalcowy" wygląd.

środa, 20 stycznia 2010

zapiekanka makaronowa i ryż z sosem

Brązowy ryż z sosem pomidorowo-marchewkowo-imbirowym to prosta i szybka potrawa.

1 duża marchew
500 ml soku pomidorowego lub przecieru
imbir
1/3 szklanki pestek słonecznika
1 cebula

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Marchew obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować na parze ( mam cudowne urządzenie do tego celu, nie bambusowe, jak do tej pory, tylko ze stali nierdzewnej z dziurkami). Do cebuli wlać sok, dodać marchew i pestki, doprawić imbirem, słodką papryką, solą i pieprze, dusić 15-20 minut.
Oddzielnie ugotować brązowy ryż bez soli.
Do tego sałatka szwedzka, jedna z nielicznych sklepowych sałatek ze słoików, które dają się zjeść ( sałatki, nie słoiki. muszę bardziej starać się doprecyzować podmiot).


Dzisiaj natomiast upiekłam ogromną zapiekankę makaronową, szczerze mówiąc trochę za dużą dla mnie samej. Z trudem zjadłam jedną czwartą...

paczka makaronu świderki ( sprawdźcie czy jest bez jajek)
60 dag pieczarek
1 cebula
500 ml soku pomidorowego
pół kostki naturalnego tofu
paczka nerkowców - 100 gr
dwa ząbki czosnku
olej
szałwia lub zioła jakie macie pod ręką
pół paczki granulatu sojowego

Granulat zalać w misce wrzątkiem z dodatkiem sosu sojowego i zapomnieć o nim na razie. Cebulę pokroić i zeszklić. Posiekać drobno pieczarki, dodać do cebuli, dusić razem do miękkości na patelni. Ugotować makaron bez soli.

Zrobić sos pomidorowy - sok lub przecier wymieszać z ziołami i solą, podgrzać kilka minut.

Zmiksować namoczone wcześniej we wrzątku nerkowce, tofu, czosnek i odrobinę oleju - uzyskamy serek do posmarowania zapiekanki z wierzchu.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub plantą. Układać warstwy - makaron, granulat, pieczarki, sos i jeszcze raz od nowa. Na wierzchu ma być sos, a na nim serek.
Zapiekać 20-30 minut.

Do zapiekanki zrobiłam świeżą, chrupiącą sałatkę, na przekór zimie.

Bardzo ważne jest, żeby codziennie jeść coś świeżego, i to niekoniecznie przeładowane węglowodanami owoce typu winogrona czy banany. W mojej sałatce - sałata, oliwki, papryka, kukurydza, pestki, pomidor, ogórek.

poniedziałek, 18 stycznia 2010

ciastka czekoladowo-żurawinowe z nerkowcami

Modyfikacja starego przepisu na ciastka malinowo-czekoladowe.

pół słoika żurawiny
1,5 szklanki mąki
o,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
0,5 szklanki gorzkiego kakao
zapach ( u mnie cytrynowy)
50 g suszonych żurawin
50 g nerkowców
1 łyżeczka sody

Dobrze wymieszać, formować płaskie ciastka, umieszczać na papierze do pieczenia. Piec 20 minut, uważać na ewentualnie przypalające się spody. Przechowywać w zamkniętym pudełku.

Wersja surowa, w oczekiwaniu na upieczenie.

Upieczone.

I trochę ciemne zdjęcie kotletów z chleba i drożdży, na które już kiedyś podawałam przepis. Tym razem wersja uboga, bo bez cebuli i pieczarek, ale za to - bez wychodzenia z domu. Oszczędzam i przerabiam wszystko, co mam pod ręką. Pół kilkudniowego razowca plus zapomniana kostka drożdży i wychodzi pyszny obiad. D.I.Y or die.

czwartek, 14 stycznia 2010

zupa minestrone i kotlety z ziemniaków

Włoska zupa minestrone może być robiona na wiele sposobów, spotkałam się z najdziwniejszymi przepisami. Powtarzające się składniki to por, rozmaryn i biała fasola, więc na tej bazie próbowałam coś sklecić.
Nie przepadam za białą fasolą, czerwona jest moim zdaniem dużo smaczniejsza - ale biała lepiej pasuje do zup.

3 ziemniaki
1 marchewka
1 por - biała i zielona część
olej
puszka białej fasoli
pół puszki pomidorów krojonych lub 1 pomidor
suszony rozmaryn, sól
ew. garść makaronu - muszelki lub świderki

Marchew i pora pokroić i podsmażyć na oleju przez kilka minut. Obrać, pokroić ziemniaki. Do garnka wlać 4 szklanki bulionu warzywnego ( robię go z przyprawy bez glutaminianu sodu), dorzucić ziemniaki, marchew i pora, gotować do miękkości. Dodać fasolę i pomidory, doprawić, pogotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Jeśli chcecie dorzucić makaron, zróbcie to wrzucając go w stanie surowym jakieś 5 minut przed końcem gotowania, żeby za bardzo nie rozmiękł.

Kotlety ziemniaczane - moje danie popisowe, smakuje absolutnie każdemu, i wcale nie dlatego, że jestem taka świetna w jego przyrządzaniu - po prostu pod naszą szerokością geograficzną potrawy z ziemniaków, zwłaszcza smażonych, kojarzą się domowo i są uważane za smaczne.

1 kg ziemniaków
2 cebule
bułka tarta
sól, pieprz, ostra papryka
olej

Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc. Cebule posiekać drobno i podsmażyć. Zmieszać wszystko, doprawić, zagęścić bułką i uformować kotlety. Smażyć na złotobrązowo.

Do tego dziki ryż ugotowany na sypko i sałatka z różnych rodzajów sałaty, czarnych oliwek, ogórka i pomidora.

sobota, 2 stycznia 2010

zupa dyniowa i guacamole z tofu

Jednym z prezentów świątecznych była książka kucharska "Zaskakujące tofu" Marioli Białołęckiej, pełna świetnych przepisów na potrawy z tofu. Udowadnia ona, że z tego dziwnego białego czegoś można zrobić wszystko, czego się zapragnie.

Guacamole

To rodzaj tradycyjnej meksykańskiej czy też południowoamerykańskiej sałatki, która składa się z avocado i sera. W wersji wegańskiej pojawia się tofu.

1 kostka naturalnego tofu
1 dojrzałe avocado
1 pomidor
125 ml mleka sojowego
3 łyżki soku z cytryny ( żeby avocado nie ciemniało)
2 łyżki dymki
chili
ew. tabasco
pieprz i sól

Zmiksować, doprawić, smarować razowy chleb lub grzanki.


Zupa z dyni, ziemniaków i pieczarek

Dostałam w prezencie podłużną dynię. Postanowiłam zrobić sobie mały garnek dyniowej zupy, więc zużyłam tylko część, reszta czeka w lodówce na natchnienie.

1/3 dyni
30 dag pieczarek
3 ziemniaki
majeranek
sól, pieprz
olej

Dynię obrać ze skóry, pokroić i wyskubać pestki ( gehenna). Pokroić i podsmażyć pieczarki na oleju. Ugotować dynię z solą i pieprzem w 0,6 litra wody. Oddzielnie ugotować pokrojone drobno ziemniaki. Połączyć wszystko - dynię, ziemniaki i pieczarki - doprawić majerankiem, pogotować razem.
Jeśli chcemy mieć zupę-krem, to dynię miksujemy, gdy zmięknie, przed dodaniem ziemniaków i pieczarek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...