piątek, 24 grudnia 2010

świąteczne ślimaki cynamonowe kanebullar

Od zawsze chciałam upiec szwedzkie ślimaki kanebullar, znane na anglojęzycznych blogach jako vegan cinammon rolls.



Ciasto drożdżowe

mąka
mleko sojowe
olej
cukier
kostka drożdży

Zagnieść 10 minut, odstawić do wyrośnięcia na 1-2h.

Rozwałkować na prostokąt. Wypełnić nadzieniem, zwinąc w rulon, po czym kroić na 2,5 centymetrowe kawałki.

Nadzienie

2 szklanki orzechów włoskich
pół szklanki brązowego cukru
kilka łyżek oleju
cynamon
gałka muszkatołowa

Surowe ślimaki ułożyć w odstępach na wyłożonej papierem blasze i dać im wyrosnąć, aż zaczną się stykać - około 20-30 minut. Polać każdy olejem i piec na jasnozłoty kolor.



Lukier

2 łyżki mleka sojowego
2 łyżki wegańskiej margaryny
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy

Zmiskować. Polać wystudzone ślimaki.

Są wręcz obłędnie pyszne. Jadłam świeże, tuż po upieczeniu, wraz z filiżanką gorącej czekolady z kardamonem. Nadają się też na śniadanie, do gorzkiej kawy.

9 komentarzy:

  1. smakowite slimaczki:)

    zycze Ci radosnych i szczesliwych Swiat,
    wspanialych pysznosci i mnostwa prezentow:)

    OdpowiedzUsuń
  2. murzynek stygnie, muffiny się pieką a ciasto na ślimaki rośnie - mam nadzieję, że się uda, to moje pierwsze wegańskie drożdżowe i pierwsze cinnamon rolls :)

    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no to powodzenia, omułku! oby wyrosło, daj mu dużo czasu w ciepłym miejscu.

    spokojnych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba i ja od zawsze chciałam je upiec. a na pewno od czasu, gdy zaczęłam je wisywac, takie pyszne, na róznych blogach.
    pięknych Świąt..

    OdpowiedzUsuń
  5. powodzenia, trzymam kciuki!
    cudownych świąt. z uśmiechem na twarzy.
    w gronie tych, których kochasz.

    OdpowiedzUsuń
  6. 'zmiskowac' dodaje do slownika. juz nigdy nie powiem, ze wrzucam cos do miski.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurde, miałam poprawić:) Prawie za każdym razem robię ten błąd, aż mi neologizm powstał...

    OdpowiedzUsuń
  8. ekhm, a proporcje to tu jakie, jeśli można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od tego, ile chcesz ślimaków. Około kg mąki, 3/4 szklanki oleju, 1.5 szklanki mleka, z tego wyjdzie multum.

      Usuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...