wtorek, 23 listopada 2010

wegańska chińszczyzna i tofucznik warstwowy

Dziś ekskluzywne wypasy, czyli, po pierwsze, wegańskie danie chińskie.

Lubię kuchnię chińską, choć niewiele o niej wiem i chciałabym poznać ją bardziej, najlepiej wybierając się do Azji osobiście. Na razie pozostają mi własne wariacje, bo niestety w chińskich knajpach w moim mieście raczej nie da się zjeść niczego wegańskiego.



marchew, czerwona cebula, brokuły, kukurydza, osobno obsmażone tofu, sos sojowy, imbir, przyprawa pięć smaków.
Ugotowałam biały ryż bez soli. Zrobiłam też sos arachidowy na ostro.

Tofucznik ("sernik") warstwowy

Trochę z nim roboty, ale wychodzi bardzo delikatny i smaczny.

kostka tofu 300g
1 gorzka czekolada
5 łyżek masła orzechowego
sok z 1 cytryny
mała puszka brzoskwiń
zapach jaki chcemy ( kupiłam specjalny do sernika)
2x1/2 szkl. brązowego cukru
mleko roślinne
kilka łyżek mąki kukurydzianej

Zrobić spód jak do tarty (jeśli nie macie własnego sposobu, to mój przepis jest w poście nt. tarty dyniowej), schłodzić.
Przygotować dwie miski. Tofu podzielić na pół. Jedną połowę rozdrobnić, zmiksować z cukrem, mlekiem, sokiem z cytryny, 2 łyżkami mąki kuku i rozpuszczoną czekoladą. Dodać pokrojone drobno brzoskwinie i zapach, odstawić.
Z drugą połową postąpić tak samo minus czekolada i zapach, plus mało orzechowe.

Na spód wyłożyć najpierw masę czekoladową, potem orzechową. Piec 45-55 minut.



Na zdjęciu nie widać jeszcze warstw, bo fotografowałam gorące, nieuleżane jeszcze ciasto, ale zapewniam, że potem były widoczne. Warstwa orzechowa jest węższa. Gościom bardzo smakowało.

6 komentarzy:

  1. nie mogę czytać takich smakowitych wpisów.. od razu się robie głodna. :) Danie chińskie musi być pycha,a sernika z tofu jeszcze nigdy nie jadłam, więc nie wiem nawet czego się spodziewać:D

    OdpowiedzUsuń
  2. a ten sos arachidowy to jak zrobić? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos:

    100g orzeszków namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin, odlać wodę. Zmiksować z kilkoma łyżkami oleju, 2 ząbkami czosnku, sokiem z ctryny i solą. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.

    icantbeliveitsvegan

    OdpowiedzUsuń
  4. http://cakes-and-the-city.blogspot.com/24 listopada 2010 08:57

    Sernik był pyszny, potwierdzam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello ! :) Widzę,że jesteś w projekcie empatii pt."Weganizm ,spróbujesz?" . Bardzo zależy mi na tym,żeby coraz więcej osób przechodziło na weganizm .Tobie pewnie również.,dlatego
    bardzo Cię proszę o to,aby wspólnym wysiłkami uzupełniać listę produktów spożywczych
    dostępnych na sklepowych półkach .

    Oczywiście , gotowanie powinno być sprawą najważniejszą;pierwszorzędną dla potencjalnego weganina,ale..takiej jednostce będzie łatwiej wejść w świat weganizmu
    ze świadomością,iż w razie czego może wejść do sklepu i zaopatrzyć się w cokolwiek .

    Tutaj link do forum wegewioska.pl na którym zamieściłam post z załączoną do niego listą do
    uzupełniania.
    Klik : http://wegewioska.pl/index.php/forum/9-wege-przysmaki-ze-sklepowej-poki/666-wegaskie-kupne-produkty-spoywcze#815
    Z góry serdecznie dziękuję,za pomoc !
    Pozdrawiam,
    niech weganizm będzie z nami ;)

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...