sobota, 3 kwietnia 2010

wielkanoc po wegańsku

Wzywają mnie obowiązki rodzinne, więc nie będę wklepywać przepisów, a tylko zamieszczę zdjęcia pysznych wegańskich potraw, zrobionych przeze mnie, mamę i Agę-Zgagę.



Tort czekoladowy z kremem kakaowym, bitą śmietaną i truskawakami.



Żurek z pieczarkami, cebulą i wędzonym tofu.



Pasztet z zielonej soczewicy i pieczarek.



świeże warzywa.



Sernik z tofu z brzoskwiniami i kruszonką.

14 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie - zwłaszcza ten tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wyglada pysznie-szczegolnie podoba mi sie zurek. Wesolego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  3. i cóż wybrac z takich pyszności.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. najbardziej ciekawi mnie sernik :) w wolnej chwili wklep proszę przepis; Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. czekam na przepis na żurek ;)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :) Nie wiedziałam ,że można zrobić takie wegańskie cuda, szczególnie tort wygląda świetnie!
    I Tobie również najpiękniejsze życzenia wielkanocne. Zdrowych i pogodnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie ten sernik bardzo zainteresował i też bardzo liczę na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie u Ciebie! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis na sernik :

    2 cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce, po czym przekroić je na pół i wycisnąć do filiżanki sok, odstawić.
    Dwie kostki tofu rozgnieść widelcem, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, rodzynki, cukier waniliowy, pół szklanki zwykłego cukru, łyżeczkę proszku, zapach pomrańczowy lub waniliowy. Można zmiksować, można nie.

    Kruszonka : 2 szklanki ciemnje mąki, szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, kilka łyżek soku spod brzoskwiń.
    Wyrobić kruszonkę ręcznie, wylepić nią dno blachy, wylać na to masę serową, na górę znów kruszonka.
    Piec 50-60 minut na 180C.

    OdpowiedzUsuń
  10. Żurek:

    Kupić zakwas ekologiczny.
    Oddzielnie ugotować ziemniaki. Podsmażyć 25 dag pieczarek i jedną cebulę.
    Żurek pomieszać z kilkoma szklankami wody, zagotować, dodać warzywa, sól i majeranek. Pogotować 10 minut. Wkroić wędzone tofu.

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję :)
    do tej masy ,,serowej" daje się brzoskwinie z całej puszki tak? A i nie trzeba dać jakiegoś lepicza typu budyń , kasza manna czy mąka ziemniaczana ?

    OdpowiedzUsuń
  12. można 3/4 torebki budyniu waniliowego w stanie sypkim. tak, cała duża puszka brzoskwiń.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny tort! Tofurniczek też :) Niezła wyżerka była :)ale tort na każdą okazję się nadaje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dziekuję za przepis ,, sernikowy"

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...