piątek, 12 lutego 2010

bliny ziemniaczane

Bliny to danie litewskie, podobne trochę do naszych placków ziemniaczanych, ale z dodatkiem drożdży. Do ich przyrządzenia używa się surowych ziemniaków. Można je zrobić także na słodko i jeść z konfiturami, ale wersja drożdżowo-cebulowo-ziemniaczana z podsmażonymi pieczarkami jest sto razy lepsza.

10 surowych ziemniaków
2 cebule
5 dag drożdży (pół kostki)
szklanka mąki pszennej
sól
szklanka wody

Ziemniaki zetrzeć na tarce, nie odciskać. Cebule pokroić w kostkę. Zrobić rozczyn z drożdży z odrobiną cukru i ciepłej wody. Połączyć z ziemniakami, cebulą i mąką, wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce - przepis mówi, że "na kilka godzin", ale bez przeginania, u mnie wystarczyła godzina na kaloryferze. Smażyć na oleju na złoto.

Przepis pochodzi z książki "700 przepisów kuchni wegańskiej".

Smażą się.

Gotowe, z podsmażonymi lekko pieczarkami.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Czasem polewam je sosem grzybowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. tej wersji nie na słodko z wielką chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...