czwartek, 14 stycznia 2010

zupa minestrone i kotlety z ziemniaków

Włoska zupa minestrone może być robiona na wiele sposobów, spotkałam się z najdziwniejszymi przepisami. Powtarzające się składniki to por, rozmaryn i biała fasola, więc na tej bazie próbowałam coś sklecić.
Nie przepadam za białą fasolą, czerwona jest moim zdaniem dużo smaczniejsza - ale biała lepiej pasuje do zup.

3 ziemniaki
1 marchewka
1 por - biała i zielona część
olej
puszka białej fasoli
pół puszki pomidorów krojonych lub 1 pomidor
suszony rozmaryn, sól
ew. garść makaronu - muszelki lub świderki

Marchew i pora pokroić i podsmażyć na oleju przez kilka minut. Obrać, pokroić ziemniaki. Do garnka wlać 4 szklanki bulionu warzywnego ( robię go z przyprawy bez glutaminianu sodu), dorzucić ziemniaki, marchew i pora, gotować do miękkości. Dodać fasolę i pomidory, doprawić, pogotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Jeśli chcecie dorzucić makaron, zróbcie to wrzucając go w stanie surowym jakieś 5 minut przed końcem gotowania, żeby za bardzo nie rozmiękł.

Kotlety ziemniaczane - moje danie popisowe, smakuje absolutnie każdemu, i wcale nie dlatego, że jestem taka świetna w jego przyrządzaniu - po prostu pod naszą szerokością geograficzną potrawy z ziemniaków, zwłaszcza smażonych, kojarzą się domowo i są uważane za smaczne.

1 kg ziemniaków
2 cebule
bułka tarta
sól, pieprz, ostra papryka
olej

Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc. Cebule posiekać drobno i podsmażyć. Zmieszać wszystko, doprawić, zagęścić bułką i uformować kotlety. Smażyć na złotobrązowo.

Do tego dziki ryż ugotowany na sypko i sałatka z różnych rodzajów sałaty, czarnych oliwek, ogórka i pomidora.

3 komentarze:

  1. Ja też jestem fanką ziemniaków, choć przeważa w mojej kuchni makaron. Jednakże za placki ziemniaczane, czy babę ziemniaczaną dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjjj uwielbiam tę zupę ....

    OdpowiedzUsuń
  3. takie kotlety z ziemniaków są ekstra, zwłaszcza jak się trochę przypali skórka :)

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...