sobota, 30 stycznia 2010

potato burger

Niewyjściowy, ale dobry - podstawą jest kotlet ziemniaczan0-marchewkowy według przepisu z ilovetofu-cb.blogspot.com.

6 ziemniaków ugotowanych w skórkach
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki skrobi kukurydzianej - tania, a świetnie lepi
bułka tarta
dowolne przyprawy ( u mnie sól i przyprawa do zapiekanek Cykoria)

Ziemniaki i marchew obrać, utłuc widelcem. Cebulę posiekać i podsmażyć na brązowo. Wszystko wymieszać, dodać skrobię i przyprawy. Formować płaskie kotlety, obtaczać w bułce, smażyć na jasnobrązowo.

Kupić ciabatty lub zwykłe kajzerki ( absolutnie nie polecam ścierwa zwanego bułką hamburgerową - za miękkie, za słodkie i bardzo długi skład pełen polepszaczy). Rozkroić, posmarować ajvarem, ułożyć kotlet i plasterek tofu. Na to pomidor, ogórek kiszony, kiełki i sojowy majonez, na górę druga część bułki.

Potrafię zjeść takie cztery na jeden posiłek:)


Korzystając z okazji przedstawiam dwa wegańskie produkty, na które mam ostatnio fazę i które spożywam z niezdrową częstotliwością.

"Galaretka agarowa w czekoladzie Owocowe Chwile", dostępna w polo marketach, cena 4,39 zł. Skład : cukier, syrop skrobiowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, lecytyna, aromat, regulator kwasowości, agar, barwniki.
Smak nie powala, bo galaretka jest wieloowocowa, ale jeśli ktoś lubi takie rzeczy to polecam. podobno w Biedronce też można kupić agarową.

Kaszka kukurydziana firmy Vivi Zdrowe Życie. Padłam z wrażenia, gdy ją zobaczyłam przypadkowo w sklepie nocnym, bo zajadałam się tymi kaszkami na studiach ( były różne smaki), ale od lat jej nie widziałam. Jest pyszna.
Podgrzewam w rondlu mleko sojowe, wsypuję 2-3 łyżki kaszki i łyżkę brązowego cukru, zagotowuję. Jem ją teraz kilka razy dziennie, jest dobra zwłaszcza na zimowe śniadanie.

5 komentarzy:

  1. ok. do kaszki mnie namówiłaś...niech no tylko ją dorwę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do tej galaretki to trzeba by się jeszcze zainteresować jaka lecytyna jest w nich, bo czasami pozyskuje się ją z tkanki nerwowej zwierząt, nawet lecytyna sojowa często zawiera domieszkę tłuszczy zwierzęcych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta wiadomość na pewno cię ucieszy :/ ,czytaj co knują
    http://www.srw.org.pl/index.php?subaction=showfull&id=1265008976&archive=&start_from=&ucat=2&include_id=2

    OdpowiedzUsuń
  4. Clavica, wiem dużo o lecytynie, uważam to za problem nierozwiązywalny, trzeba po prostu pisać do producentów, a i tak większość olewa i nie odpisuje.
    Przez jakiś czas nie jadłam lecytyny wcale, bo nie znałam jej pochodzenia, ale wszyscy znajomi weganie jedzą i wróciłam do niej w końcu.
    A jak sobie radzisz ze sprawdzaniem która jest która?

    OdpowiedzUsuń
  5. Strawberry, czytałam o tej akcji. Jest żenująca i niebezpieczna - utwierdza tylko ludzi w przekonaniu, że mięso jest zdrowe i dobre, podczas gdy powoduje choroby i jest dyskusyjne moralnie.
    Polacy i tak jedzą go za dużo, a unia jeszcze buli na takie dziwne akcje...tak naprawdę prawdopodobnie chodzi o spadające dochody przemysłu mięsnego.
    mam nadzieję, że ich billboardy nie postoją.

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...