czwartek, 10 grudnia 2009

co jadłam w czwartek...

Dziś święto jedzenia - w domu gotuję same dobre rzeczy, a wieczorem uczestniczę w Vegan Cooking Show, więc i tam pogotuję i najem się.

Pancakes

Pyszne śniadanie, w sam raz na zimę - wielkie, miękkie pancakes, coś pośredniego między naleśnikami a plackami, ale bardzo puszyste i delikatne.

450 ml mleka soj.
250 g mąki
łyżeczka proszku
łyżka cukru

Zmiksować , odstawić na chwilę. Smażyć na oleju na jasnozłoto.
Dodatki? Najbardziej pasuje dżem truskawkowy lub malinowy, ale można też użyć kremu czekoladowego lub sosu orzechowego, przygotowanego na bazie masła orzechowego i sojowego jogurtu naturalnego.



Zupa krem z ziemniaków z orzechami ziemnymi

4 małe ziemniaczki
1/2 marchewki
1/2 cebuli
pół litra wody
przyprawa do ziemniaków
ostra papryka
sól, pieprz
łyżka oliwy

Warzywa obrać, pokroić drobno, ugotować do miękkości i zblendować. Zupę doprawić i na wolnym ogniu pogotować jeszcze 5-10 minut.
Odstawić. Potrzebujemy do dekoracji orzeszków ziemnych niesolonych. Jeśli mamy tylko solone - zalewamy je gorącą wodą na pół godziny, po tym czasie odlewamy wodę i mamy zwykłe niesłone orzechy, czary mary.


jeść ze świeżą bagietką.

1 komentarz:

  1. Nie wpadłabym na to, żeby podać zupę z orzeszkami... Fajnie to musi smakować :)
    P.S. Ja też często "odsalam" orzeszki.

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...