poniedziałek, 7 grudnia 2009

ciasto marchewkowe z nerkowcami

Upiekłam je według receptury z http://www.vegansociety.com. Wyszło pyszne, wilgotne, słodkie ciasto z miękkimi kawałkami nerkowców, którymi urozmaiciłam przepis, wyrzucając z niego za to rodzynki ( marchew i rodzynki? nieee!).

Ciasto marchewkowe

225 g startej marchwi ( 1,5 kubka)
170 g rodzynek ( zamiast nich dałam 100g nerkowców)
140 g białej mąki
140 g razowej mąki
1,5 łyżeczki proszku lub sody
170 g cukru ( jeśli macie słodką marchew i dodajecie rodzynki, to można mniej)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
200 ml oleju
200 ml wody
szczypta soli
łyżka octu
1/2 buteleczki zapachu waniliowego

Zmieszać suche składniki, oddzielnie mokre. Dodać suche do mokrego, dobrze wymieszać, nie miksować. Dodać rodzynki lub nerkowce, znowu zmieszać. Piec 45 minut na 200 C, zmniejszyć gaz do 160 C i piec dalsze 20 minut. Ja piekłam 45-50 w sumie i wyszło mi bardzo wilgotne, jeśli ktoś woli suche, to podążajcie za wskazówkami vegan society.

Polewa : czekoladowo-orzechowa z Tesco, kosztuje 1,65 zł, jest wegańska, w niebieskim opakowaniu.


A to wczorajszy obiad - biały ryż, potrawka z cukinii i cebuli, sałata ze świeżymi warzywami i tofu marynowane w sosie sojowym i sosie piri piri, a potem smażone na chrupko.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię marchewkowe ciasta. Z nerkowcami nie próbowałam, za to z rodzynkami bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. marchewka + rodzynki = WNM :D przynajmniej dla mnie ;)\kolejne ciasto które MUSZĘ zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...