wtorek, 17 listopada 2009

pizza, kulki i super makaron

Proste, ale pyszne smaki.

Pizza z sosem "serowym"

Ciasto na pizzę : 1/2 kostki drożdży, letnia woda i cukier - zrobić zaczyn. Wsypać 0,7 kg mąki i dolać kilka łyżek oleju, wyrobić, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Na pizzy : sos pomidorowy, przyprawa do pizzy Prymat ( bez glutu sodu), czerwona papryka, kukurydza z puszki i "sos serowy".

Sos : pół kostki drożdży, dwie łyżki mąki, łycha musztardy, sól, pieprz, odrobina curry dla koloru, mleko sojowe lub woda, łyżka oleju lub rozpuszczonej margaryny. Całość dusimy kilka minut w rondlu, rozcierając grudki i szybko mieszając.


Piec 20-30 minut.

Kulki czekoladowo-kawowe z płatków owsianych

W rondlu rozgrzać pół kostki wegańskiej margaryny lub z 5 łyżek oleju. Wrzucić kubek płatków owsianych i podgrzewać, mieszając, aż zmiękną. Dodać 4 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżkę sypkiej kawy mielonej, 1/3 kubka cukru pudru i dowolny aromat. Mieszać na małym ogniu, aż masa zacznie apetycznie pachnieć. Można wrzucić do środka orzechy lub rodzynki, tym razem jednak nie miałam.
Ostudzić masę i formować nieduże kulki, po czym obtaczać je w kokosie. Wstawić na 1-2 h do lodówki ( można też jeść od razu, ale mogą się rozpadać).


Makaron z fasolką borlotti, boczniakami i sosem cynamonowo-pomidorowym

Wręcz słyszę to głośne "Nieee! Cynamon i pomidory?". Tak, tak, moi drodzy, cynamon występuje nie tylko w daniach słodkich. Jest jedną z podstawowych przypraw w daniach obiadowych choćby kuchni indyjskiej.
U mnie jego dodatek do sosu pomidorowego i grzybów z fasolą dał niesamowity efekt. Nie mogliśmy przestać jeść tego obiadu.

Na oleju rozgrzać pokrojone w paski boczniaki ( 150-200g) i również pokrojoną czerwoną paprykę. Posolić, popieprzyć, polać sosem z ostrej papryki lub posypać słodką papryką w proszku, odrobiną chilli - i dodać łyżeczkę cynamonu. Wsypać osączoną puszkę fasolki borlotti ( to taka brązowa nakrapiana, dość drobna). Zalać puszką pomidorów lub przecierem.Dusić całość z 15 minut.
Osobno ugotować makaron świderki. Na porcję makaronu na talerzu wyłożyć gorący, pachnący gulasz.
Umrzeć z zachwytu.

Dziś na obiad zupa-krem z czerwonej papryki, ziemniaków i ryżu. Jest ciepło, dziesięć stopni, ale mimo to jesień w natarciu.

6 komentarzy:

  1. I pizza i kulki wyglądają zachęcająco :) Może spróbuję, a co mi tam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kilka dni temu kupiłem przyprawę do pizzy Prymat. Ucieszyłem sie że nie ma w niej GS-a, ale za to dali dwutlenek siarki. Trzeba dobrze poszukać, żeby znaleźć przyprawy bez wspomagaczy... niestety.
    Kuleczki zachęcają do spróbowania :). Dzisiaj i jutro szamam fajne wg mnie żarełko. Dodam niebawem, może sie skusisz ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie z przyprawami jest trudno, ale zdarzają się bez żadnych dodatków...najlepiej robić samodzielnie z oryginalnych przypraw i przechowywać w słoiku.
    Dodaj nowego posta, może się zainspiruję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak mozesz to odezwij się do mnie na gadu ,bo mm kilka pytań związanych z weganizmem i zakupem produktow ,pozdrawiam
    moj numer:3255555

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, nie mam gadu, jeśli ktoś z was ma pytania, to piszcie na adres sunnylion@o2.pl, na pewno szybko odpowiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm, moje kulki nie chcą się zlepić ?!?!

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...