poniedziałek, 5 października 2009

październikowe smaki

Pomarańczowa soczewica to mój ulubiony rodzaj tego strączkowca. A zupa to jeden z prostszych sposobów jego wykorzystania. Oczywiście są jeszcze kotlety czy pasztet z soczewicy - ale pomarańczowa zupka jest idealna na jesień.

ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY

ok. 200g suchej soczewicy
1 marchewka pokrojona w krążki
1 papryka czerwona pocięta w paski
puszka pomidorów lub kilka pomidorów bez skórek, pociętych
sok z połówki cytryny
ziele angielskie, sól, pieprz, oliwa
opcjonalnie pocięty ząbek czosnku i kilka ziemniaków ( tym razem nie dałam)

Do garnka nalewamy wody, wsypujemy soczewicę. Gotujemy z 15 minut, dodajemy marchew i paprykę*, gotujemy nadal. Gdy warzywa są miękkie, a soczewica rozpada się solimy, pieprzymy, wlewamy oliwę i pomidory. Gotujemy jeszcze z 5 minut - na koniec wyciskamy pół cytryny, co pozwoli zupie zachować piękny kolor.

* jeśli chcemy dodać czosnek i ziemniaki, to robimy to na tym etapie.
Zupy nie trzeba miksować, soczewica sama się rozlatuje i tworzy "krem". Można udekorować ją grzankami z razowego chleba.

Piekłam też ostatnio drożdżówki ze śliwkami - pisałam kiedyś, że mam zamrożone kilka kilogramów wydrylowanych śliwek. Rozmroziłam je, posłodziłam brązowym cukrem, dodałam sporo cynamonu i płatki migdałowe - powstało jesienne, pachnące nadzienie do bułeczek.

1 komentarz:

  1. no tak zupka to by mnie rozgrzała bo u mnie od rana leje i jast szaro i buro :)

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...