środa, 5 sierpnia 2009

cherry bomb & zupa fasolowo-warzywna

Dojrzewała we mnie od kilku dni chęć upieczenia babeczek z wiśniami. Udało się w końcu dziś, bo mam wolny dzień, zajmuję się tylko kotem ( jego kłopoty zdrowotne zdają się nie mieć końca).

Przepis podawałam przy okazji wielkanocnych wypieków. Dziś darowałam sobie polewę, za to do ciasta przed upieczeniem włożyłam po dwie wiśnie.

ZUPA WARZYWNO-FASOLOWA

Kojarzy się może trochę z zimniejszymi dniami, a nie z latem, ale ja już zaczynam myśleć o jesiennym jedzeniu, czyli zawiesistych zupach, dyni, papryce pieczonej...

1 marchewka
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli ( lub 200g ugotowanej)
4 garście surowego makaronu muszelki
2 zęby czosnku
kilka pomidorów lub puszka pociętych na kawałki

Cebulkę i marchewkę gotujemy w wodzie i miksujemy z czosnkiem. Makaron gotujemy oddzielnie i odlewamy. Do gara wrzucamy zmiksowane warzywa, pomidory, fasolę, sól, pieprz i zioła. Dolewamy trochę wody - ale zupa ma być gęsta. Gotujemy około 15 minut, pod koniec dodajemy makaron.

1 komentarz:

  1. cherry bomb wygląda bardzo smakowicie, aż bym sobie taką zjadła :)
    za zupami ogólnie nie przepadam..

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...