czwartek, 30 lipca 2009

placki fasolowe smaczne i zdrowe

Tym oto koślawym rymem zapraszam do zapoznania się z moim własnym przepisem na placki owsiane z dwoma rodzajami fasoli.

puszka białej fasoli
1/2 puszki czerwonej fasoli
4 łyżki płatków owsianych
kubek mąki pszennej
łyżka mąki kukurydzianej jako lepiszcza
pół ugotowanego selera, pokrojonego drobno lub rozgniecionego
1 cebula posiekana drobno
majeranek, sól, pieprz, zioła prowansalskie
łyżka sezamu
tyle wody, by utworzyła się gęsta masa - nie tak gęsta jak na kotlety, ale gęstsza od śmietany i ciasta naleśnikowego

Placki smażymy na złotobrązowo na oleju. Podajemy z ketchupem Włocławek ( podaję markę, bo ma naprawdę ok skład, niebo a ziemia w porównaniu z innym chemicznym syfem).

Trudno się od nich oderwać.

3 komentarze:

  1. Keczup Heinza też jest bardzo ok:)

    OdpowiedzUsuń
  2. każdy poleca to, co jest bardziej lokalne, a jak :)
    a placki wyglądają apetycznie.. :)

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...