niedziela, 14 czerwca 2009

placki z cukinii i ciasto kokosowe - w końcu słońce!

Kasy coraz mniej, więc wykorzystuję najdziwniejsze pomysły, a akcja "czyścimy szafki" trwa. Ostatnio kupiłam tanio dwie cukinie, więc postanowiłam zrobić placki z sosem selerowym według przepisu z freegańskiego bloga http://darmowazupa.blogspot.com/ ( jeśli ktoś go nie zna, to naprawdę polecam). Ciasto kokosowe również zaczerpnęłam z tego bloga, dodałam tylko swoją ulubioną polewę z karobu.
Coś kiepsko u mnie z kreatywnością chyba...ale wynika to nie z braku pomysłów, ale z manii zbieraczej, która każe mi zbierać i chomikować, a potem wypróbowywać wszystkie interesujące przepisy, na jakie natrafię. Nie robię tego jednak w jakiejś kolejności, tylko raczej przypadkowo - mam na przykład przepisy zapisane kilka lat temu i do tej pory ich nie wypróbowałam, bo na przeszkodzie stanęły nowe, albo zobaczyłam coś w necie, i piękne zdjęcia krzyczały "Ugotuj to dziś!", albo zawartość szafki zmusiła mnie do zmiany planów...W każdym razie uważam inspirowanie się cudzymi pomysłami, a nawet ich kopiowanie za całkowicie dopuszczalne - i zachęcam wszystkich do czerpania z mojego bloga również. I tak, to co się ugotuje, każdemu wyjdzie trochę inaczej, tak jak pomidorowa w każdym domu jest trochę inna.

PLACKI Z CUKINII Z SOSEM SELEROWYM

Umyć i obrać cienko dwie cukinie, zetrzeć je na tarce. Obrać i poszatkować jedną cebulę. Dodać kilka łyżek mąki i oliwy, by osiągnąć "plackową" konsystencję. Przyprawić według upodobań. Smażyć na brązowo, jak placki ziemniaczane.

Sos selerowy - pół selera obrałam i starłam na tarce. Podsmażyłam na oleju do zbrązowienia. Przyprawiłam, zalałam wodą ( w oryginale jest przecier pomidorowy, ale nie miałam), pogotowałam chwilę, zagęściłam mąką ziemniaczaną, znowu pogotowałam.

Placki podałam z sosem i sałatką z kapsuty pekińskiej ( skład - kapusta, ogórek kiszony, pomidor, zielone oliwki, olej, zioła).


CIASTO KOKOSOWE Z POLEWĄ Z KAROBU

1,5 szklanki mąki ( dałam pół na pół razową i białą)
1 szklanka cukru
wiórki koko ( prawie dwie torebki po 100 g mi tu poszły)
łyżeczka sody
aromat migdałowy
ocet - 1 łyżka
olej - 6 łyżek

Suche składniki, poza wiórkami, zmieszać. Zrobić w nich trzy dziurki i wlać : do jednej aromat, do drugiej ocet, do trzeciej olej ( nie pytajcie mnie, czemu tak). Zalać to szklanką zimniej wody i wymieszać. Dodać wiórki, wymieszać ponownie.
Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut.

Polewa - w rondelku zagotowuję razem dwie-trzy łyżki karobu, filiżankę wody, 3 łyżki cukru pudru. Po kilku minutach polewa jest gotowa i nakładam ją na nieco przestudzone ciasto.



A na koniec coś mojego - wczorajszy obiad, czyli :

PIZZA NA RAZOWYM CIEŚCIE

Tytułem wstępu - nie przepadam za wypiekami z razowej mąki. O ile mieszanki pół na pół są dla mnie zjadliwe, czyli np. ciasto z jabłkami z 1/2 mąki zwykłej i 1/2 razowej, o tyle pizza musi być, jak się wydaje, na typowym włoskim drożdżowym cieście.
Otóż nie musi - eksperyment z mąką razową pokazał, że "inna" pizza też jest dobra, choć smakuje trochę inaczej. Obiecuję więc, że będę częściej eksperymentować z mąką razową i innymi mąkami, bo biała jest najmniej zdrowa i najbardziej tucząca...

Ciasto : 2 szklanki mąki, pół kostki drożdży, 1/2 szklanki letniej wody, szczypta soli, łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju.

Z wody, cukru i drożdży zrobić zaczyn ( czyli wybełtać je razem w misce), odstawić na 10 minut. Do mąki wymieszanej z solą wlać zaczyn i olej. Wyrobić ciasto ręcznie, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( trwa to jakieś 30 minut).
Rozłożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem i posmarować je koncentratem pomi, zasypać oregano i bazylią. Potem rozmieścić dodatki :

czerwoną fasolę
ser wegański Trawenyr ( topi się!)
ogórek kiszony
pomidor

Piec 30 minut.


Dziś za to nie zamierzam szaleć z super potrawami i po raz pierwszy od paru dni nie piekę też ciasta. Na obiad będzie smażone tofu ( na razie marynuje się w sosie sojowym), ryż i pieczarki.

3 komentarze:

  1. oj, marze teraz o tym cieście kokosowym

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze kiedyś spróbować pizzy z mąki razowej. Makaron z takiej mąki jest super.

    michu

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie, ciekawy przepis na ciasto kokosowe znalazłam też na http://kuchnia.netbird.pl/a/805/14757,1 wypróbowałam i wyszło rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...