poniedziałek, 18 maja 2009

Pierogi drożdżowe na sposób rosyjski

Nie wiem, czy to tak naprawdę jest rosyjski przepis, ale miałam ostatnio ochotę upiec coś kojarzącego mi się z Rosją - w wielu podróżniczych relacjach czytałam o drożdżowych pierogach, wypełnionych kapustą kiszoną lub grzybami (lub mięsem, ale to mnie nie zainteresowało).

Pierogi te są bardzo sycące i idealne na zimny maj, jaki mamy w tym roku ( rano był upał, włożyłam zwiewną białą spódnicę i wygląda na to, że zaraz będzie burza). A więc - smażymy kilka talerzy takich pierożków z kapuścianym nadzieniem, bierzemy kilka do miseczki, do tego wygodny fotel, książka i herbata z konfiturą z wiśni. Najlepiej w szklance z koszyczkiem, ale nie mogę jakoś takiej szklanki upolować.

PIEROGI DROŻDŻOWE

Ciasto : 4 szklanki mąki, 6 dag drożdży ( z kostki, nie suchych), 2 łyżki cukru, łyżka mąki sojowej ( dałam ziemniaczaną), 4 łyżki oleju, sól, 1 1/2 szklanki ciepłej wody.

Drożdże rozdrobnić z cukrem. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, połączyć z drożdżami, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Farsz : gdy ciasto rośnie, zaczynamy robić farsz. Siekamy 30 dag pieczarek, 3 cebule, 1 marchew i ok. 30 dag kiszonej kapusty ( może być więcej, zależy czy chcemy mieć farsz typowo kapuściany, czy raczej grzybowy).
Wszystko podsmażamy na oleju, doprawiamy ( pieprz, sól, przyprawa do potraw z kapusty).

Z ciasta urywamy kawałki, rozciągamy na dłoni, pośrodku umieszczamy łyżeczkę farszu, sklejamy ( na kształt typowych polskich pierogów, ale wychodzą większe, no i potem jeszcze rosną). Dajemy uformowanym pierogom chwilę "odpocząć" i wrzucamy na rozgrzany głęboki olej. Smażymy na złoto, odwracając kilkakrotnie.
Uwaga, koniecznie osączamy po wyjęciu na ręczniku papierowym lub chusteczkach higienicznych, bo opiją się tłuszczu i będą niesmaczne.

Najlepsze na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...