sobota, 18 kwietnia 2009

bułeczki oliwkowe

Przedstawiam dziś mój ulubiony niesłodki wypiek czyli bułki oliwkowe, z oliwkami czarnymi i zielonymi oraz z ziołami.
Nie mam doświadczenia w pieczeniu chleba, a już zakwas to dla mnie w ogóle kosmos, ale te bułki zawsze mi wychodzą, są smaczne, i z wyjątkiem wyrabiania, które nie trwa długo nie można im nawet zarzucić pracochłonności.

Potrzebujemy :
750 gr mąki
120 ml posiekanych oliwek ( czarnych i zielonych)
1 1/2 łyżki soli
7 g suszonych drożdży ( 1 saszetka, np. Dr Oetker)
450 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka suszonych ziół (np. bazylia i oregano)

Mąkę, sól, drożdże i zioła wymieszać, dodać oliwki, olej, wodę. Zagnieść ciasto, chwilę powyrabiać. Zrobić kulę, przykryć, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie zagnieść ponownie, podzielić na 16 kulek i uformować z nich bułki, ułożyć ( z odstępami, bo rosną) na natłuszczonej blasze ( ja moją przykryłam papierem do pieczenia, zamiast natłuszczać). Odstawić jeszcze na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Posmarować wierzchy oliwą, piec 25-30 minut ( wychodzą blade, ale pyszne i miękkie. Kiedyś piekłam prawie godzinę, bo nie chciały się zrumienić, i to był błąd - małpy wyszły zbyt twarde. Lepiej więc po 30 minutach wyłączyć piekarnik).

Podawać ze świeżymi warzywami, tofu, musztardą lub po prostu oliwą. Są bardzo aromatyczne i smaczne także na ciepło.

Tu bułki czekają na włożenie do pieca.

Tu już gotowe, stygną w misce.

A oto, jak je jadłam na śniadanie - z wędzonym tofu, rzodkiewką, pomidorem i dymką, posypując solą morską.


4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł :-)
    Do buleczek mialas chyba ogorka a nie pomidora ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo ! ostatnio namiętnie studiuję Twojego bloga, zaczęłam od samego początku - od najstarszych wpisów.
    Co do bułeczek to mam pytanie, myślisz, że wyjdą z mąki orkiszowej?
    Staram się unikać mąki jakiejkolwiek, ale czasem kuszę się na coś orkiszowego. Pytanie dotyczy także wielu innych wypieków, czy orkiszowa nada się do ciast? Próbowałaś może kiedyś? Robiłam jakiś czas temu ciasto z prosa to nie wyszło do końca, mąka jest jakaś wyjątkowo sucha i ciasto się rozpada.
    Pozdrawiam ! i dziękuję za tak wiele inspiracji!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka z prosa to typowa mąka chlebowa, jest zbyt ciężka do słodkich ciast, możesz z niej upiec chleb lub pizzę - zamieszczałam tu gdzieś na blogu przepis na pizzę na tej mące.

    Co do orkiszowej, do ciast się nadaje, ale też bardziej do chleba i bułek, mało z nią eksperymentowałam, spróbuj i daj znać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki orkiszowo-oliwkowe wyszły pyszne !!! no i nie były takie blade ze względu na kolor mąki:) Na pewno będę do nich często wracać.
      Przepraszam za zwłokę;)

      Usuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...