poniedziałek, 30 marca 2009

wegańskie ciasto czekoladowe



Ciasto-marzenie. Słodkie, puszyste, ładnie wygląda, rozpływa się w ustach. Jest intensywnie czekoladowe, a przy tym nie charakteryzuje się suchością, jak wiele ciast wegańskich typu murzynek.

Oto przepis na to cudo :
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1/2 szklanki mleka sojowego ( niby można dać wodę, ale z mlekiem dużo lepsze)
1 1/2 szklanki cukru ( wystarczy mniej)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże łyżki kakao
pól tabliczki gorzkiej czekolady (połamanej na małe kawałki)
2 miękkie banany
garść orzechów włoskich

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, pieczemy 30 minut. Do ciasta można zrobić polewę. Moja składała się z dwóch łyżek karobu, pół szklanki wody, odrobiny cukru i kilku łyżek wiórek kokosowych.

Ciasto wytrzymuje kilka dni, jest naprawdę niezłe i nie da rady poznać, że nie ma w nim mleka i jajek. Mało kto chce uwierzyć w możliwość zrobienia bez nich ciasta, "bo jak to się będzie trzymać", a tymaczasem - voila!

3 komentarze:

  1. było boskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie boskie z rodzynkami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie upieklam...przepyszne:)))) z orzechami i rodzynkami, szybkim mlekiem ryzowym:)))

    OdpowiedzUsuń

Kochane i kochani, bardzo proszę o podpisywanie się imieniem lub ksywą pod komentarzami. Jest ich sporo, i czułabym się lepiej wiedząc, kto pisze oraz czy kolejny/a "anonimowy" to wciąż ta sama osoba, czy może już inna. Dziękuję:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...